Skal du have hjælp til salg af bolig?

Før du kan sælge din bolig, skal den have et gyldigt energimærke.

Som ejer er det dit ansvar, at du kan fremvise et gyldigt energimærke til potentielle købere.

I denne artikel kan du læse mere om reglerne for energimærkning af ejerboliger.

Hvad er energimærkning?

En energimærkning er en vurdering af de energiudgifter, der er i din bolig.

Samtidig indeholder vurderingen relevante forbedringer, som kan nedbringe udgifterne.

Et energimærke gives af en certificeret energikonsulent på baggrund af en samlet vurdering af din boligs energiforbrug. Vurderingen udmunder i en karakter, som angiver din boligs energivenlighed.

Karakterskalaen går fra A til G, hvor boliger i klasse A er mest energivenlige, mens boliger i klasse G er mindst energivenlige.

I vurderingen tager konsulenten højde for de energiparametre, som umiddelbart kan måles. De inkluderer blandt andre kvaliteten af boligens isolering, vinduer og varmeinstallationer. I vurderingen indgår ikke daglidagsforbrug som for eksempel til belysning, fjernsyn og køkkenapparater.

Energimærkningen bliver fastsat på baggrund af ISO-standardiserede beregninger for kvalitet, og disse kontrolleres løbende af Energistyrelsen.

Konsulenten beregner den energi, som det må forventes, at der bruges i boligen. Konsulenten tager ikke højde for det faktiske forbrug, som din husstand har haft, i den tid du har ejet boligen

Det er dit ansvar

Som ejer har du pligt til at fremvise en gyldig energimærkning, når du skal sælge din bolig. Det gælder uanset om du bor i eget hus, ejerlejlighed, andelsbolig eller anpartsbolig. Og det gælder uanset, om du sælger din bolig selv, eller om du går gennem en ejendomsmægler. Det er altid dit ansvar at sørge for, at din bolig har en gyldig energimærkning.

En energimærkning, der er givet efter 1. februar 2011 er som udgangspunkt gyldigt i 10 år. Det er tilladt at genbruge energimærket, hvis du skal sælge boligen inden for de 10 år – også selvom det ikke er dig, der har fået boligen vurderet.

Du skal dog være opmærksom på, at energimærkningen skal fornyes, hvis der er blevet foretaget renovering eller tilbygning, som i væsentlig grad påvirker energiforbruget.

Din forening har også et ansvar

Hvis du bor i ejer-, andels- eller anpartslejlighed, er det din forening, der skal indhente tilbud fra energikonsulenter, og det er også foreningen, der skal afholde udgifterne i forbindelse med vurderingen.

Det er dog dit ansvar at anmode om energimærkningen, inden du sætter din bolig til salg.

Senest tre uger efter din anmodning skal din forening have indgået aftale med en energikonsulent, og senest 60 dage efter din anmodning skal du have udleveret din nye energimærkning.

Hvis du bor i hus har du selv ansvaret for både bestilling og udgifter i forbindelse med energivurderingen.

Priser

Priserne på en energivurdering med dertilhørende energimærkning varierer efter boligens størrelse.

For boliger under 300m2 er der fastsat en øvre prisgrænse for vurderinger.

Du kan se de faste prislofter her.

For boliger over 300m2 er der ikke fastsat en øvre prisgrænse, og prisen fastsættes derfor efter aftale mellem energikonsulenten og dig som kunde

Du kan læse mere om energimærkning af din bolig på www.boligejer.dk.

Hos Peter sepstrup og team i Brønshøj/Herlev, er vi naturligvis behjælpelige med kontakt til certificerede energimærkningsfirmaer, og vi besvarer altid dine spørgsmål så godt vi kan.

Går du med salgstanker?

Så kontakt os i dag på telefon 4011 2323 og hør hvad vi kan gøre for dig.